Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Alice - Grazer Bergland

- jég és mix mászás -

Alice - Grazer Bergland

Résztvevők: Székely Levente, Üveg (Peti), Samu

Az Alice im Wunderland nevű jégesés a Grazer Bergland térségben Breitenaunál St Jakob után van, az autóúttól 5 percre. Bruck an der Murnál kell lejönni az S6-osról az S35-re, megközelítése így Sopronból csekély 2 óra volt kényelmes tempóban.
Egymás mellett két fagyott vízesés volt, az egyik vagy 23m magas, míg a másik 18 körül lehetett. Volt létravázuk, felül meg drótkötélben karikák, amikbe be lehetett fűzni a kötelet felsőzéshez. Szóval sportjégmászás folyik itt, biztosnak mondható körülmények között.
Levente már ismerte a terepet, azért is jöttünk ide, s az első adandó rálátási lehetőségnél kikérte véleményünket a jégesés szépségét illetően. Vigyorgott mint a tejbetök, számára a jégmászás az, amiben megtalálta élete értelmét (családját nem interjúvoltam, de a lányát is megfertőzte már :). Mozgását elnézve is ilyesmit vártam, kellő rutinnal mászott, habár még pszichében nem tartotta magát elég erősnek, hogy előlre is másszon, majd a tél végén, jó hízott jégen- mondta.

Bár szép formák és sok jég volt, nem tartottuk elég szilárdnak, erősnek, hogy egy előlmászást megkockáztassunk (habár egy idegen páros egyik tagja megmászta úgy is), hátha összeszakad az egész egy esésnél.. Felül néhol kifejezetten vékony, kongó volt, inkább csak pszichés meggyugvást adott volna a jégcsavar. Meg hát szokni is kell a jégen-mászást, nem annyira precíz érzés, mint a szikla. Vagy tizenkétszer másztuk, innen-onnan-amonnan, voltak szinte áthajló részei is, meg tömöttebb kemény szakaszok is, ahol alig bírtam a csákányt beverni, mindig kipattant.

Egy korábbi jégmászásom alkalmával a jégfal vízjég volt, szép kékes, sokkal kompaktabb, míg ez karfiolos volt, sok, kis teraszocskával és sok akasztási lehetőséggel, ahová nem kellett a csákány verni. De azért jó fárasztó volt így is. Az első mászás után 5 percig nem bírtunk semmit csinálni, kiment a vér a kezemből, szinte zsibbadt volt, nem bírta egyikünk sem a csomót kikötni (mármint az aktuális mászó), csak álltunk, majd visszatért a vér, 5 perces pokoli fájdalommal.

Üveg sajna az előtte lévő pár hónapban keveset húzódzkodhatott, emiatt nem bírta sokáig a strapát, csak fele annyit mászott mint mi, viszont annál szebb képeket és viedót készített.
A -10 fok sem zavart minket, még a pehelykabátot sem vettük fel.

Levente fejszéje a csúcsmodell, kifejezetten jégmászásra szánt Petzl Nomic tényleg szuperul működött, az volt nehezebb benne, hogy csuklóheveder híjján mindvégig fogni kellett, nem tudott az ember abban lógva pihenni. Üveg a sajátját az Aztarexet használta, amelynek sajnos letörte a Trigrest-jét, ami arra hivatott, hogy megakadályozza, hogy lecsússzon a csákányról a kéz, ráadásul, natúr fém nyele van, amely meg igen csúszott, ellenben csuklóhevederrel bír, amiben kummantott is a Peti sokat.
Ezek után a Nomicot próbálva sajnos hamar ledurrant a keze az állandó szorítási kényszer s pihenésképtelenség miatt. Talán még túl is szorította. Sebaj elhatározta, hogy jobbat vesz, s hamar meg is győztük, milyen szuper lenne egy Quark (én olyannal másztam korábban, nagyon tetszett, semmi előbb említett gondom nem volt vele). Az Aztarex nem kifejetten jégmászásra jó, hanem meredek szakaszok technikai módon történő leküzdésére, igen könnyű, hajlítása ugyanolyan, mint a Nomicé, csak kevésbé öblös. De hát aki függő jeget akar mászni … :)
Mindannyian igen lelkesen hagytuk ott a jeget nap végén, legközelebb is szeretnénk hasonló élményeket!!! A jégmászó kalauz még nagyon sok lehetőséggel kecsegtet..

Samu

 


Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria


Ezeket olvastad már?


Rax - Prein - Heukuppe

December 28-án a Raxon zártuk a túraszezont, erről olvashattok Kati tolmácsolásában.

Kletterhalle Wien

A 2010-es évet a Kletterhalle Wien minden igényt kielégítő mászó termében zártuk, és az újév…