Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Schneeberg Stadelwand Bruderherz 350 m (7-)

- sziklamászás -

Schneeberg Stadelwand Bruderherz 350 m (7-)

20140607_161529.jpg
Attila és Aszú tervezte meg a menetrendet. Korán kellett kelnem. Szükség is volt rá.
 
5-kor viharzott be a corsa az utcába, amikor még kicsit didergősen, felszerelésemmel a hátamon, nagy tervekkel a fejemben, ám kissé fáradtan ácsorogtam a járdán. Minden a terv szerint haladt. Attila és Aszú a Höllental egyik leghosszabb útjának, a Des Kessels neue Kleider-nek a megmászását tervezték, én meg úgy voltam vele, ha már van két hely, miért ne csatlakoznék hozzájuk valami könnyed, többköteles mászást kiszemelve, ugyanazon a falon. A könnyed 5-ös nehézség körüli, 150-200 méterből aztán a Bruderherz-re került a választás. Szerencsére mászótársam is akadt hozzá, Péter személyében, akivel még úgy is volt egy közös adósságunk a 350 méteres nitt sorokat illetően.
 
A parkolóba érve, aztán egy számomra meglehetősen erőltetett felfelé menetelés után a beszállókig is tartottuk magunkat a tervhez. Az volt a célja a korán indulásnak, hogy megelőzzünk lehetőleg minden kötélpárost, akik ugyanabba az útba akarnának elindulni, mint mi.
 
Ez mind szép is lett volna, ha Petivel mi is 5 perc keresgélés után megtaláljuk a Bruderherz beszállóját, ám ez nekünk cirka 4 órába tellett, mialatt én körülbelül 2-3 alkalommal veszítettem el a motivációm és a lelkesedésem a kőfolyáson való fel-le gyaloglások és felmászások, majd a beszállónak hitt sziklatömbökről való visszaereszkedések közben. Ezek után Peti folyamatos bíztatásának és optimizmusának köszönhetően, nekiláttunk a további keresésnek, ami végül meghozta a gyümölcsét.
 
Gyors mérlegelés után, volt még öt óránk megmászni a 9 kötélhosszt, hogy a tervekhez megfelelően időben végezzünk és haza indulhassunk. Neki is láttunk sebtében a mászásnak, az első 4 kötélhosszt gördülékenyen vettük, a hatékony együttműködésnek és a könnyedebb terepnek köszönhetően. Petire várt a feladat, hogy megoldja az ötödik kötélhosszt, ami a kulcsrésze volt az útnak. Itt egy kicsit tovább időztünk, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen másodmászóként is voltak pillanatok melyek mentálisan sokkal-sokkal megterhelőbbek voltak, mint a technikai, vagy erőnléti oldalát nézve a mászásnak. Gratuláltam is Petinek, mert én lehet, hogy leblokkoltam volna abban a szituációban.
 
Nem tétlenkedtünk, az időnk fogytán volt, ezért hamar indultunk is tovább, ami két kötélhossz elölmászást jelentett a számomra, hogy mászótársam addig is szusszanhasson a kulcsrész megoldása után. Ebben a szakaszban volt egy stand, ami közös volt a szomszédos úttal, nekem itt sikerült is azonnal átkevernem a Richterkante, gerincen vezető biztosítási pontjait követve. Ez köszönhető volt annak is, hogy időközben a hátunk mögött nagyon csúnya vastag fekete felhők kezdtek el gyülekezni, majd a távolban esőfüggönyt kezdte elhomályosítani a panorámát, ami hatalmas nyomás egy ilyen szituációban. Sosem tapasztaltam még ilyet, félelmetes volt, de mindennek tetejében szemtanúi lehettünk, ahogy nyílegyenesen belevágott a villám a Rax-ba mellettünk. Petivel itt már mindenféle szörnyűséget vizionáltunk, aztán a szerencse ismét mellénk szegődött, és megúsztuk vihar, eső és egyéb csapások nélkül. Hamar átjutottunk a maradék 90 méteren, ahol már csak a cipőcsere és a levezető ösvény megtalálása volt a feladat, viszont ez már könnyebben ment mint az első nitt megtalálása reggel.
 
Egy hosszú, majdnem másfél órás monoton baktatást követően érkeztünk meg a parkolóba, ahol már vártak minket Aszúék szintén eléggé megfáradt állapotban.
Összességében egy kiváló napot tudhattunk magunk mögött, aminek sikerélményét a beszálló közös erővel történő hosszú, de sikeres megkeresése fokozta. Végre magam mögött tudhatok egy újabb mérföldkövet egy ilyen hosszúságú mászással, ami ismét tanulságos volt, és rávilágított arra, hogy még mindig rengeteg tapasztalatra van szükségem, a „falban” való tájékozódást illetően.

Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Schneeberg Stadelwand Bruderherz 350 m (7-)

Ezeket olvastad már?


Schneeberg Stadelwand Des Kessels neue Kleider 590m (7-)

Az igazi nagyfalas szezont reggel ötkor indulva a Höllenthal egyik leghosszabb útjával, az 590 méter…

Hohe Wand Sonnenhur 180 m (6+)

Tervben volt egy hétfői mászás, de a csapatunk sajnos megfogyatkozott, amit végül nem is bántam…