Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Magas-Tátra, Tengerszem-csúcs (2503m)

- hegymászás -

Magas-Tátra, Tengerszem-csúcs (2503m)

IMG_7912.JPG
A 2016-os MAHOE téli magashegyi hegymászó tanfolyam keretein belül megmásztuk a Rysy-t, mely a csúcspontja volt a Magas-Tátrában eltöltött hétnek.
 
Magáról a tanfolyamról annyit kell tudni, hogy a tematikájának megfelelően, csapatunk vezetője Huszár Gyuszi és oktató kollégái, tökéletesen átadták gyakorlati és elméleti tudásukat és tapasztalatukat, a téli magashegyek járásához szükséges alapok megteremtéséhez. Az egy hetes tanfolyam hangulatát szuperül érzékelteti csapatunk egyik tagjának, Szokol Dávidnak a teljesség igénye nélkül összevágott vidám videója, amely lentebb megtekinthető.
 
A Magas-Tátrában töltött egy hét alatt rengeteg tapasztalatot és élményt szereztem, mind a felszereléssel, a hegyekkel és saját magammal kapcsolatban.
Az utolsó napra egy közös túrát terveztek az oktatók, melynek végeredménye a fantasztikus időjárási viszonyok között, a Tengerszem-csúcs meghódítása lett.
 
Számomra egy kis belső harccá vált, az egyébként sportembert különösebben meg nem gyötrő ~1000 m-es szintkülönbség leküzdése, majd a szállásra való visszatérés. Reggel ugyanis enyhe hőemelkedéssel ébredtem, ami még a pár nappal korábbi lázból és a hét eleji megfázásból maradhatott vissza. Ennek ellenére Bódis Pali meggyőző érveit elfogadva, úgy döntöttem, megpróbálom én is végigvinni a túrát, legrosszabb esetben visszafordulok. A pulzusom és a légzésem is szaporább volt egész nap az indokoltnál, ami többször is okozott kellemetlenséget és hosszabb-rövidebb pihenőkre kényszerített. Ebből kifolyólag tempóm nagyjából senki máséval nem volt azonos, így szinte végig a saját kis világomban elmerengve, magamra odafigyelve tudtam lépésről lépésre leküzdeni a hátra levő métereket. A célt elértem, a csúcsot megjártam.

Egyáltalán nem bántam meg, hogy elindultam, így szerezve magamnak olyan tapasztalatokat is, melyek a komfortzónán kívülről származnak, de emellett senkit nem bíztatok arra, hogy hasonlóan cselekedjen. Mindig mérlegeljük a körülményeket, amik befolyásolhatják a sikert, és/vagy károsak lehetnek az egészségünkre… :)
 
Ez úton is köszönöm mindenkinek, ezt az egy hetet, találkozzunk a hegyek, sziklák világában, én biztos, hogy visszatérő vendég leszek a Magas-Tátrában, amiben nem kellett csalódnom!


Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Magas-Tátra, Tengerszem-csúcs (2503m)

Ezeket olvastad már?


Hohe Wand Festung Europa 260 m (7+)

Az elmúlt két hónapban nem jelentkeztünk új írásokkal, képekkel. Nem tűntük el, csak megkezdtük szokásos…

Kolm-Saigurn

Ismét eltelt egy év. Újra elérkezett az idő a most már negyedik alkalommal megszervezett hosszabb…