Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Wechsel Panoramaloipe - Feistritzsattel

- sífutás -

Wechsel Panoramaloipe - Feistritzsattel

WP_20160314_047.jpg

Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy szeretném kipróbálni a sífutást, amikor Peti elkezdett rendszeresen járni síelni. A konditeremben gyakran teszteltem a sífutógépet, de mégiscsak jobban vonzott a friss levegő és hó ropogó hangja a lábaim alatt. Peti pár éve beszerezte a saját sífutó szettjét és pár hónappal ezelőtt engem is meglepett egy pár használt léccel és bottal. A szezon vége előtt két héttel végül úgy döntöttünk, hogy megvalósítjuk a régóta dédelgetett álmom. 

Az úticél ez alkalommal a Wechsel-Semmering csoporthoz tartozó Feistritzsattel volt, amely Soprontól kb. egy órányi autóútra fekszik. Mivel a lécemhez nem tartozott cipő, ezért a bérlés mellett döntöttünk. Erre a sífutópályák közelében lévő Kirchberg am Wechselben volt lehetőség (Sport Tauchner üzlet): a léc és a cipő bérlése egész napra 12,- EUR-ba kerül. 

A 9,4 km hosszúságú Feistritzsattel körútvonalat (8. számú) szemeltük ki tesztpályának.  Az ún. „Rundloipe” kiindulási pontjához tartozik egy parkoló, mobil mellékhelyiség és egy bódé, ahol az ember kiválthatja a 7,- EUR-s napijegyét. 

Rövidke bemelegítés után, ill. Peti tömör technikai bevezetőjét követően neki is indultunk a pályának. A nyomot nem sokkal az indulásunk előtt fektették frissen, a hó minősége és mennyisége is kiváló volt. Pár percnyi esetlen próbálkozás után már egész jól tudtam utánozni Peti mozgását és lassan, de biztosan elkezdtem élvezni a siklás és kézmozgás kombinációját. A terep szépen emelkedett, helyenként meredekebben. A környezet mesés volt, pont olyan mint amivel a www.loipeninfo.at promóciós fotói csalogatnak. Az időjárási körülmények is tökéletesek voltak és ahoz képest, hogy életemben először volt síléc a lábamon – nem éreztem reménytelen esetnek magam. Peti türelmesen bevárt, ellátott jó tanácsaival. Ez utóbbiakra leginkább akkor volt szükség, amikor a pálya elkezdett meredeken lejteni. A hóeke gyakorlása közben volt pár kisebb-nagyobb zakózásom és enyhén kétségbeesett hisztim, hogy „Ez nekem nem megy!”. 

A nagy koncentráció közepette beletévetdünk a hosszabb „Rundlopie Steyersberger Schwaig” útvonalába, ahonnan pár kilóméter megtétele után a meredkség miatt visszafordultunk és így a végén a 9,4 km helyett 12,7 km-t teljesítettünk. 

Visszatekintve csodás élmény volt számomra az első sífutás, amelyet néhány aprócska mélyponttól eltekintve sikeresnek könyvelek el. A „crosstrainer”-rel összehasonlítva sokkal intenzívebb mozgást igényel, az egész test dolgozik és rendesen égeti a kalóriákat. A lefelé való súlytalan siklás pedig a gyermekkori szánkózásokra emlékeztet. Eldöntöttem: a következő sportberuházásaim egyike a sífutó szett lesz. 

 

Kati - 2016. március 14.  


Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Wechsel Panoramaloipe - Feistritzsattel

Hasznos linkek


Ezeket olvastad már?


Kolm-Saigurn

Ismét eltelt egy év. Újra elérkezett az idő a most már negyedik alkalommal megszervezett hosszabb…

Hölzlstein

Lazában, napsütésben.