Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Klettergarten Bad Fischau

- sziklamászás -

Klettergarten Bad Fischau

2017_07_23_008.jpg
A csapat egyéb irányú bokros teendőire való tekintettel a Klettergarten Bad Fishau sima falainál tettünk egy délelőtti sportmászós villámlátogatást. A helyszín csak Andreának és nekem volt új, a többiek: Attila, Ádám és Louis már jártak ott.
 
Szép, délelőtt árnyékban álló fal, vagy ötven úttal, melyek között vannak 8-15-18 m hosszúak is. Az utak nehézségi szintjei UIAA 4+ és 9- közöttiek a kalauz szerint. Szárazon. Az utak biztosítása vegyes képet mutat, vannak kiválóan és "érdekesen" biztosított utak (bár aki járt a GiessWände-nél, annak máshová kerül a léc, ha arról kérdezik, milyen a jól biztosított út), régi, szemes csavart idéző nittekkel.
 
Mentem "lépni tanulni": a szikla jellemzően rücskös, apró lyukas, kavicsbeton-szerű konglomerátokkal megbolondított táblákból áll, melyeket itt-ott repedések tagolnak. A repedésekben lehet gyakorolni a piazolást, de különben a kifordult kavicsok helyén maradt apró lyukak kevés kényelmes fogást kínálnak, jó lépéstechnika nélkül hamar elvérzik a mászó. Időnként szó szerint: mi kezdők a megcsúszásainkért lehorzsolt térdekkel, vérző vágásokkal fizettünk.
 
Az amúgy sem hosszú rendelkezésre álló időt tovább rövidítette egy arra járó zápor, ami után a nedves sziklákon még nehezebbé vált a kapaszkodás.
 
A négy órába azért így is sok minden belefért: volt élvezetes mászás; eső közben, az áthajlók alatt mini-boulder menetek; volt keserves küzdelem csúszós repedésben, hallhattuk (aztán a hangokra jobban odafigyelve láthattuk is) Attilát küszködni (ritka esemény); Ádámnak Dolomit-túra (és buli) utáni rekreációs élménymászós menetei voltak, Andreának összejött egy zúzósabb esés (nem szokott különben előfordulni) és Louis is revansot vett a Vampirellán, ahonnan stílusosan (egy kicsit) vérezve érkezett le...
 
Az időzítésünkkel - az esőt leszámítva - szerencsénk volt: szabadon, kedvünkre válogathattunk az utak között, a helyi erők csak 11 körül kezdtek el szállingózni és délben, mikor távoztunk, már 3-4 mászóparti is volt a helyszínen - ami nem csoda, hiszen a helyszín a település határában található, könnyen megközelíthető, és ezáltal sűrűn látogatott.

Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Klettergarten Bad Fischau

Ezeket olvastad már?


Scheiblingkirchen GretaWandl

Vasárnapi sportmászós kiruccanásunk ezúttal Seiblingkirchenbe vitt el minket, a Gretawandl falai alá.

Schneeberg Vordere Stadlwandplatte 140m (5-)

Vasárnap ketten maradtunk Attilával, így kívánságműsor következett. Hosszú utas mászást kértem.