Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Baden Kletterschule

- sziklamászás -

Baden Kletterschule

2017_08_16_Báden_003.JPG
Ez a beszámoló szólhatna a Badener Kletterschuléról is. Az utolsó beszámolónk erről a helyről elég szűkszavú, még 2014-ből, szóval jöhetne egy ilyen frissítés, hogy:
Egyesületünk korábban gyakorta látogatott sportmászóhelye a Badener Kletterschule (a Jammerwand mellett), amelyet Attila és Aszú már kívülről ismernek, de az újoncokra (Andrea, Louis, Tádé, én) vagy az időre, esetleg az időzítésre való tekintettel ez lett aktuális szerdai kirándulásunk helyszíne.
A szikla jól megközelíthető, közel esik az országúthoz, árnyékos. A beszállók jól járhatók, a szektorok tömbjei messzebb esnek egymástól, nincs zsúfoltság. Esetleg szúnyogok. Utak bőséges számban vannak és változatosak, van itt minden, mint a búcsúban. És szanaszét vannak mászva. Mégis csak mászóiskola. A kő kopott, szappanosan, zsírosan csúszós. Keveredés van a kalauzban közölt nevek, nehézségi szintek, és a falon helyenként feltüntetett nevek és számozás között. Attila rendre elmondja, hogy a falakhoz közölt nehézségi szintek csak elméleti minőségek, mégis az ember próbál kategorizálni, rendszerbe foglalni. Még kezdő mászó vagyok, de az itteni számozást igen szigorúnak találtam. Aszú – egy még régebben írt beszámolójában – megerősít ebben. Nem mintha ez jelentene valamit. Éppen ez benne a lényeg: semmit sem jelent. 

Ez a (nagyon szubjektív) beszámoló azonban mégis inkább a mélypontról szól.
Maradtam volna otthon.
Történt pedig, hogy elkapott a nyavalya.
Mindenki ismeri, de senki nem tudja hogy pontosan mi ez: modern társadalmon érlelt, takonyfolyasztós, köhögtetős szupergenya; ha vírusnak hiszed baci, ha bacinak hiszed vírus. Nem dönt le, de leszed az erődből jócskán, kihordhatod lábon, hogy még többeket fertőzhess meg. Trükkös. 
Ilyennel mentem kedden futni, hátha eldönti végre, mihez kezd velem, kifektet vagy békén hagy. Megszenvedtem a futással, de másnap reggel úgy tűnt, oké lesz. Az jó. Megyünk mászni.
De mégsem lett oké.
Innentől a kiruccanás durva kudarcélménybe hajlott, olyannyira, hogy nem tudom tárgyilagosan megállapítani, valóban nehéz hely-e a Badener Kletterschule, vagy csak nekem akkor és úgy volt nehéz, barátságtalan, satöbbi? Nehézségek ide vagy oda, Louis és Andrea például egész jól boldogult.
Ádám számolt be olyan túrákról, amiket betegen, önmagával küzdve csinált vagy tűrt végig, nekem eddig ilyen "élményem" nem volt. Az ő hozzáállását próbálom magamévá tenni, amikor azt mondom: tanulságos eset volt, sok tapasztalatot szereztem, leginkább a saját korlátaimról.
Előbb-utóbb vissza kell majd térnem ide, revansot venni.

Krisz

Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Baden Kletterschule

Ezeket olvastad már?


Hohe Wand Traum und Wirklichkeit 200 m (6+)

Ahogy közeleg az ősz, sajnos úgy megy le egyre korábban a nap, ez pedig a…

Baden Jammerwand

Vasárnap, családi mászás Attilával és Louis-val rovat. Távirati stílus.