Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Hohe Wand Totenköpflsteig 160m (6)

- sziklamászás -

Hohe Wand Totenköpflsteig 160m (6)

IMG_20180823_162947.jpg
Csapunk egy laza kis mászást a Totenköpflsteig-on. 160 m, 4 kötélhossz, a legnehezebb pont egy hatoska.
De tudtad, hogy 1934-ben nyitották?
Igen, ezt Peilstein-ban már megszívtam egyszer, azóta odafigyelek.

Erre a túrára elég sokat kellett várni, a Hamburger Pfeiler óta nem másztam hosszú utat. 
A Totenköpfl klasszikus beszállója egy szűk hordalék-gyűjtő kőpunciból indul, elég semmilyen biztosítási lehetőségekkel, szóval az első kötélhossz (bár nem nehéz) trad eszközök bevetése nélkül kicsit szólómászós jellegű lenne. Attila hozott magával éksort. 
Valószínű, hogy a klasszikus beszálló sokak tetszését nem nyerte el, van két alternatív beszállási lehetőség is, csak azokhoz előbb még jobb mászóvá kell gyúrnom magam.
Amúgy meg "üdv a dzsungelben" – a tájékozódás nem egyszerű, az utat régen takarították, sűrűn benőtte mindenféle növényke, a köve meg elég tagolt, csalárd, törős, és még pár hasonló szinonim jelző, amik most nem jutnak eszembe.
A második hossz az enyém. Az indulásnál kicsit töketlenkedek a lábsorrenddel, de aztán összeáll a mozgás, innentől ugyanaz a gondom, mint az előbb Attilának: hol a fészkes francba vezet az út? Jobbra vagy balra kerüljem meg a fát? És a bokrot? Hol a stand? Végül találok egyet, amiről aztán kiderül, hogy nem a mienk. A bozótharcban kimásztam az útból, 5-8 méterrel lejjebb és balrább vagyok mint kellene, így Attilának egy kellemetlen extra traverzébe kerül, mire eléri a kötélhosszának induló pontját. Ami történetesen egy újabb repkó. Ja igen. A Totenköpfl gyakorlatilag az utolsó kötélhossz feléig repedésekben vezet felfelé.
Az utolsó ötven méter a kulcsrésszel rám jutna (nagyon megérdemelném), de Attila megszán végül, és bevállalja előre. Ez nagyon bölcs gondolat részéről, mert utólag nem tudom, meddig időztem volna a odafent, ha én megyek előre. Talán még most is ott fityegnék, madáreleség gyanánt.
A repedés elejével még jól elvagyok, de a végén át kell lépni balra egy táblára és az a pont nagyon kifog rajtam. Valahogy megcsinálom, közben kétszer csúszik le a lábam, remegő karokkal, kalapáló szívvel tapadok a táblára. A táblamászás jutalomjáték a hossz végére. Mikor fellépek a tömb tetejére, csak egymásra nézünk Attilával, aki nyújtott lábbal, meglehetősen viharverten üldögél a standban, és egyszerre kezdünk nevetni. Ez a menet elég küzdelmesre sikerült. Az útkeresgéléses mászással jól elment az idő, mire leérünk a parkolóhoz, már sötétedik.
A kulcsprobléma megérdemel egy ismétlést. Majd valamikor, egyszer, amikor már a szomszédos utakon is fel tudok mászni, betesszük egy mixbe.

Krisz

Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Hohe Wand Totenköpflsteig 160m (6)

Ezeket olvastad már?


Gretl Wandl

"Hétvégi sportmászáshoz barátságos, árnyékos falat keresünk" jeligére megfejtéseiket küldjék szerkesztőségünkbe.
Nyertesünk Barcza Bónis a…

Hohe Wand Osterhasi - Handler Ausstieg bef. 160m (6+)

Múlt héten megvolt a Totenköpflsteig, most a szomszédját, az Osterhasi-t választottuk, Handlerausstieg kiszálással, hogy én is…