Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Scheiblingkirchner Wandl

- sportmászás sziklamászás -

Scheiblingkirchner Wandl

2018_11_01_Scheiblingkirchner_Wandl_176.JPG
Beköszöntő félben a teremmászós szezon, de a holtak napi szabadnapozásnak és a kiváló időnek köszönhetően kaptunk ajándékba egy újabb napot a sziklán. Scheiblingkirchen-be mentünk, de nem a "szokásos" tepertős pogácsa GretlWandl-hoz, hanem egy másik tömbhöz, amit közülünk eddig csak Attila ismert, de már ő is rég mászta.

Nagy örömünkre csatlakozik hozzánk Ádám is, és a transzportot is vállalja.
Háromnegyed kilenckor érkezik az Alfa, aztán már megyünk is Neustadt felé. Scheiblingkirchen-be érve a templom előtt parkolunk le. A közelítés scheiblingkirchenesen meredek, cserébe rövid. 

Mai célunk egy kb. 50 m széles falszakasz. A kalauz 20 utat említ, UIAA (5-)-(9+) közé eső, zömükben (7+)-(8+) nehézségi szintekkel, 12-16 m közötti kimászási hosszokkal.
Itt gyorsan megjegyzem, hogy az utak nagy részét Thomas Behm nyitotta, szóval az értékelés nagyon őszinte (de inkább kemény).

A beszálló jól járható, kényelmes, a nap süt ránk, satöbbi. A szikla egészen príma és igen változatos, ezen a rövid szakaszon is három teljesen elkülönülő karaktert mutat: balra van egy lyukacsos része, középen egy porladós aljú, párkányokkal tagolt, sárga kövű áthajlója – igen, jól gondoljátok, itt vannak a nagyfiús, kemény utak. A kettő részt egy izgalmasnak ígérkező repedés választja el, amelyben egy (7+)-os út megy felfelé. A jobb oldalon függőleges falú, táblás, szögletesebb formákkal megbolondított formációkat találunk (lehet találgatni, melyikünknek melyik rész a kedvence).

Ádám és Bónis bölcsen bemelegítenek a Herbstleyd-en. Attila a Mayhem-en kezd, és mivel vele vagyok párban, én is. Ami hiba. A Mayhem egy 6-os út, a kulcsrésze az első és a második nitt között található. Bele kell ülnöm először, másodszor, sokadszor is; nagyon frusztráló, hogy már az első utamban hangdogging-gal kezdek. Így meg is van a mai feladatom: lenyomni a Mayhem-et szépen. Miután másztam egy önbizalom-helyreállító bemelegítőt, harmadik nekifutásra tudom hozni ezt is egy menetben, meghalás nélkül, előre. A sikerélmény nagyon jót tesz velem, a táblás részen teljesítem a beszédes nevű Six Me Up-ot, és gyönyörködöm egyet a csodaszép Merlin Libicky-n. Sajnos fejben kevés vagyok hozzá. 

A többiek is megtalálják a számításukat, miután kipipálták a bal oldali torony útjait, Attila és Bónis jókat küzdenek a középrész áthajló dőlőinek finom porral telt fogásain. (7+), (8-)-os hanyattmászások vannak terítéken. Összességében nagyon jól sikerül eltölteni az időt. Csomó komoly út vár még itt teljesítésre, ha majd jobb mászók leszünk, vissza kell jönnünk ide is. A Merlin's Crack mindenesetre felkerült a bakancslistámra.

Krisz

Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Scheiblingkirchner Wandl

Ezeket olvastad már?


Pecherwand

Kihívjuk a "Balszerencsét".

Grazer Bergland - Alice in Wunderland

Végre megérkezett a jeges szezon. Vártuk már nagyon.