Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Csesznek, Kő-árok, megint

- sportmászás -

Csesznek, Kő-árok, megint

2020_05_23_Csesznek_Kő-árok_011.JPG
Az úgy volt, hogy múlt hét pénteken Attila, Bónis meg Tomi már voltak itt, de nekem akkor nem sikerült elszabadulnom – kárpótlásul megkaptam szombaton a Cuha-völgyben a Bucsek-gerinc nagyfalat. De most végre kipróbálhatom ezt a helyet is. 

Pityergős időben, zaklatott állapotban kászálódok be a csapat mellé a kocsiba: nem a tervek szerint indult a napom, kiestem a flow-ból már az elején. Ezúttal Bónis nagyrészt gyorsforgalmin visz minket Csesznek felé, így jócskán faragunk a menetidőből. Aztán elhaladunk a vár parkolója mellett, és vagy egy kilométerrel odébb tesszük le a kocsit. A parkolóban már áll néhány jármű, mászók is vannak páran, borítékolható, hogy osztozni fogunk a falon. 

Rövid közelítés a szép, koros bükkökből, madárcseresznyékből, juharokból álló erdőn keresztül. Az ösvényen túrázók is vonulnak nagy számmal, hasonló a helyzet, mint a Cuha-völgyben. 

A fal. Szóval a hely a legmászóbb mászóhely azok közül, amikhez eddig a Bakonyban szerencsém volt. A Bakony szikláin kaller 6 szektorra bontva tárgyalja az itt található vagy 60 utat. Jó volt a Meredély, szép és élvezetes volt a Cuha-völgy, de számomra a Bakonyban eddig megismert helyek közül a Kő-árok útjai testesítik meg leginkább azt, amit a mászás nekem jelent. Az utak pár méterrel hosszabbak, mint a másik két említett helyen, a fal jobban közelít a függőlegeshez. A számozást teljesen korrektnek érzem, a szintemen kínált problémák mind nagyon rendben vannak, és megvan az a kellemes (és kicsit hajmeresztő) tulajdonságuk, hogy nincs mód elsumákolni őket: lehetek magas, lehetek erős, nem számít, amíg nem a helyes technikát használom, nem jutok tovább. Elfogytam fejben? Kinyúlnék az útból? Nincs hová. Megfejném a köztest? A probléma följebb van. Pontosan a két nitt között. És a nitt távok meg vannak mérve. Teljesen oké, de azért van úgy, hogy kiver tőlük a víz. Némelyik útnak már rögtön az elején. 

Ma vergődök, ma küzdök. Párszor még esek is. Nem sokat ér a "húzzál be". El is fáradok fejben, mert elég keményen egyben kell tartanom magam. Nincs top rope. Nagyfalra készülök, Adlitzba készülök. Akkor pedig nincs top rope. Csak a medve van. És igen, amit írtam, tartom: gyere ide a Cuha-völgyből a Táncolj Törő után és mászd meg Oszi útját. Képet kapsz róla, milyen egy őszinte hatos.

Krisz

Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Csesznek, Kő-árok, megint

Ezeket olvastad már?


Adlitzgraben 2020 #1

Most, hogy újra nyitva a határ, egyből kipróbáltuk működik-e?