Soproni Mászófal

13 méter magas mászófal Sopronban a Hunyadi Iskola udvarán

A mászófal

Egyesületünk 13 méter magas szabadtéri mászófalát azért üzemeltetjük, hogy biztonságos körülmények között, egyszerűen ismerkedhess meg a mászósportok világával. Gyere és próbáld ki te is! Nyílt napjainkon a felszerelést mi adjuk, a bátorságot te hozod!

Tovább

Aktuális - 2016

A mászófal nyitvatartása átalakult: 2020-tól június közepétől ősz végéig száraz idő esetén pénteki napokon tartunk nyílt napot a mászófalnál. A nyílt napok kezdési időpontjait a Soproni Mászófal facebook oldalán előző nap pontosítjuk.

GY.I.K.

Csoportok

Osztrálykirándulás, sportnap, csapatépítő tréning? 15 fő feletti csoportok számára kedvezményt és egyedi nyitvatartást biztosítunk! A Soproni Mászófal maradandó élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Érdeklődj!

13m
magas fal

160 m2

mászófelület

25+

mászóút

A Soproni Mászófal 13 méter magas, felsőbiztosítással mászható, 160 négyzetméteres mesterséges mászófal.

Változatos formája lehetőséget biztosít mindenféle mászótechnika gyakorlására kezdők és haladók számára egyaránt.

A falon található mászóutakat időről-időre megújítjuk. Ügyelünk rá, hogy a kifejezetten mászók számára épült utak mellett az öt-hat éves korosztály és a kevésbé tapasztalt mászók számára is változatos és élménydús mozgást biztosítsunk.

A 2020-os mászószezonban mászófalunknál csak egyesületünk tagjaink mászhatnak, egyesületen kívüli mászni vágyóknak heti rendszerességgel nyílt napokat tartunk. A nyílt napokon tapasztalt sziklamászók segítenek a kezdőknek, elmagyarázzák a felszerelés használatát és segítenek a mászótechnikák elsajátításában.

Nyílt napok

2020. június közepétől ősz végéig, száraz idő esetén pénteki napokon tartunk nyílt napot a mászófalnál. A nyílt napok kezdési időpontjait a Soproni Mászófal facebook oldalán előző nap pontosítjuk.
15 fő feletti csoportok részére egyedi időpontot biztosítunk!  

 

 

Mászófalunk Sopronban a Hunyadi János utca 8-10 szám alatti Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola udvarán található. A mászófal a Hunyadi utca felőli forgóajtón keresztül és az iskola háta mögötti tanári parkolón át is megközelíthető.


Mikor vagytok nyitva? 
Tavasztól őszig tartunk nyílt napokat, jellemzően péntek délutánokon. A pontos időpontokat általában egy nappal korábban közzétesszük a Soproni Mászófal Facebook oldalon
Felszerelést kapok vagy vinnem kell?
Kötélre nem lesz szükséged. Beülőt, biztosító eszközt tudunk biztosítani. Ha van saját felszerelésed, szemrevételezést követően használhatod. Mászócipőt nem tudunk kölcsönözni.
Nincs mászócipőm. Milyen cipőt javasoltok?
Ha nem rendelkezel saját mászócipővel, javasoljuk, hogy olyan gumitalpú tornacipőben mássz, amelynek minél szilárdabb, merevebb talpa van, és minél szorosabban követi a lábad formáját (Converse Chuck Taylor félcipő fazon). Laza, vastagon párnázott talpú, bélelt cipőben kevésbé érezhetők biztonsággal a mászófal lépései, ezért nem javasoljuk, hogy erős csillapítású futócipőben vagy durván bordázott talpú terepfutó cipőben próbálj mászni. Mi a helyzet a hegymászó bakancsokkal? Műfalas mászáshoz ormótlanok.
Kötél van? Nem fogok leesni?
Persze, hogy van kötél! Csak kötéllel mászunk! Minden mászó kap egy beülőt, amibe kötelet fűzünk és egy biztosító ember lentről biztosít, miközben haladsz felfelé. Ha felértél, kényelmesen belehuppansz a beülődbe és a biztosító leereszt. Így nem fordulhat elő, hogy valaki lepottyan, a kötél végig tart, nem eshetsz bele, nem fog megrántani sem.
Milyen magasra lehet mászni?
A mászófal 13 m magas, melyet több útvonalon, különböző nehézségű utakon érhetsz el.
Nem sportolok semmit. Tudok majd így falat mászni?
Több mint valószínű, hogy igen. Nem kell, hogy sportoló legyél, vagy kigyúrt súlyemelő. Teljesen átlagos testalkattal, sőt némi túlsúllyal is kipróbálhatod a mászást! Menni fog!
Én sziklát szeretnék mászni. Jó kezdés a műfal?
Igen, talán a legjobb. A falmászás egy veszélytelenebb formája a sziklamászásnak. A mozgás és a használt eszközök többsége a sziklamászáséval egyezik. A biztonságos és élvezetes sziklamászáshoz nagyon sok ismeretet kell elsajátítanod, ehhez jó alapot biztosít a falmászás.
Ki biztosít, miközben én mászom?
Az első mászásaid során a Falmester, vagy a tapasztaltabb mászók segítenek a kezdeti tudnivalók elsajátításában és a biztosításban is.
Idővel mindenkinek megtanítjuk a biztosítóeszközök szakszerű használatát, így képes leszel mászótársad önálló biztosítására is.
Nem vagyok túl öreg vagy túl fiatal?
Nem! Mászni bárki jöhet, a legfiatalabb mászónk egy négy éves kislány volt, a legidősebb pedig a dédapja is lehetett volna. Mindazonáltal úgy tapasztaltuk, hogy gyerekek esetében 7 éves kortól érdemes próbálkozni.
Milyen ruhában jöjjek falat mászni?
Gyere olyan ruhában, amiben jól érzed magad! A kezdők számára épített útjaink alkalmasak sportcipős mászásra is, az elején még nem lesz szükséged mászócipőre.
Amit nem ajánlunk ruházat / lábbeli terén:
  • papucs
  • szandál (egyes félig zárt típusokban meg lehet próbálni, de nem az igazi..)
  • vastagon párnázott talpú, túlméretes, kényelmes sportcipő – lásd: Nincs mászócipőm, milyen cipőt javasoltok? kérdést
  • szoknya (fiúknak különösen nem ajánljuk..).
Célszerű karórádat és minden ékszeredet otthon hagynod, mert a gyűrűk, nyakláncok, karkötők és bármi, ami mászás közben a fogásokba, vagy biztosítóeszközökbe akadhat, balesetet okozhat.
A hosszú hajat összefogva célszerű viselni, mert könnyen beakadhat a karabinerbe, biztosítóeszközbe!
Mennyire veszélyes ez az egész?
Szakszerű biztosítás és odafigyelés mellett nem történhet baj veled a falnál. Egyesületünk tagjai közül sokan igen komoly sziklamászó tudással rendelkeznek. A falnál "Falmesterként" csak olyan tagjainkkal fogsz találkozni, akik ismerik a szükséges felszerelés szakszerű használatát. Mászófalunk TÜV tanúsítvánnyal rendelkezik, a biztonsági eszközöket, köteleket folyamatosan ellenőrizzük.

A Soproni Mászófal és környezete kiválóan alkalmas különböző szabadtéri rendezvények lebonyolítására, ideális helyszín csapatépítő trégingek, osztálykirándulások, ügyességi vetélkedők, sport táborok, sportnapok, előadások és egyéb sporttal kapcsolatos rendezvények számára. Ha olyan rendezvény ötleted van amiben mászófalunk is szerepel, keress meg minket bátran!