Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Alice im wunderland 3.

- jég és mix mászás -

Alice im wunderland 3.

Csaptuk vágtuk.. a jeget március másodikán Alíz csodaországában. Előző nap írt rám Levente, hogy nincs e kedvem szerdán korán kelni. Jég miatt!? Hát persze hogy volt. Főleg, hogy én még sosem próbáltam, de régóta foglalkoztatott a gondolat, ráadásul csupa jót halottam róla egyesületünk azon lelkes tagjaitól, akiket Levente már sikeresen megfertőzött a jéggel. Főnököt már hívtam is, hogy másnap nem érek rá, és ha nem baj kölcsönkérnék még két sisakot is. Ancsának sem volt nehéz a döntés, hogy a bankba menjen sorban állni, vagy menjünk mászni fagyott vízesést.

A hely nem volt ismeretlen, Breitenau mellett van Ausztriában, Levente és még páran Sopronból már voltak itt korábban is. Megközelítését Samu a beszámolójában elég pontosan leírta.

Reggel 7kor már a parkolóban öltöztünk, beülő vastag nadrág, bakancs, hágóvas. Onnan 3 perc séta felfelé a völgyben, fagyott patakon kacskaringózva, és már lehetett is látni a Helyet. Impozáns volt a két vízesés, jégfodrokkal, jégcsapokkal. Volt mellette egy vulkán alakú megkapó szépségű jégkúp is, körbe végig karfiolszerű formákkal borítva. Fentről egy csövön át hullott ide a víz, amit ide vezettek „félre”, mikor épp nem a falakra engedték a vizet. Fent egyébként elég komolynak tűnő vízvezeték rendszerrel bírt a hely, savállóból gát, azon csatlakozó helyek, onnan külön mehetett a víz a kis- vagy nagy-falat táplálni, valamint a 2 félrevezető ághoz is. Szintén fent a falak fölött jól kiépített stand, két-két vízszintesen kifeszített acélsodrony, mindkét falnál több karikával, hogy többen is felsőzhessenek biztonságosan. Volt még a jégfalak melletti áthajló sziklafalon vagy két dry-tooling út is, a számozását nem tudom, de nem nekünk való volt a nehézség. Állítólag láttak is már rajta embert mászni. Szemben a jéggel nem túl távol hangulatos pihenőhely volt kialakítva, paddal, rönkökkel ahol kényelmesen és hulló jégtől biztonságban lehetett teázni, meg kekszezni.

A napunkról annyit, hogy mindenki szuperul érezte magát. A hó szálingózott, -5 fok volt, akárhogy is várom a tavaszt, egy napig kellemes téli hangulat lett úrrá rajtam. Mondták már többen, hogy elég megerőltető, elsőre nagyon fárasztó, az ember keze eldurran meg ilyesmik. Én ezen csak mosolyogtam, mert sziklamászóként éreztem olyan erőt magamban, hogy ez nem foghat ki rajtam. Mondhatom az első mászásom után szakadt nadrágszárral, lihegve jöttem le, a csákány nyeléről úgy kellett lehajtogatni az ujjaimat, fáradt kezem még lent is szorongatta azt. Ancsa sem különben lepődött meg, mikor pilanatok alatt kivette a jég az erőt a kezéből. Leventének kellő tapasztalat birtokában, már gond nélkül mentek a nehezebb részek is, beszélgetni is volt ereje közben.

Elégedetten mondhatom, hogy a nap végére sikerült megbarátkozni a szokatlan körülményekkel. Ancsa is kőkemény volt, bevette mindkét falat, a végére már én sem akartam tövig verni a Nomic fejét a jégbe, és így fütyörészni is maradt szufla mászás közben. Nekem nem úgy tűnt, hogy kölönösebben megerőltető lenne a mászás Leventének, úgyhogy unszoltam, hogy menjen duplát, imitálva ezzel a hosszabb falakat. Utolsó mászásként még nyomott egy triplát, negyedszerre csak azért nem ment, mert nem akart leizzadni és megfázni.

Szeretnék külön köszönetet mondani Leventének az útért, a kölcsönadott felszerelésekért és a finom meleg teáért. Valamint köszönöm Áronnak is még egyszer a bakancsot és hágóvasat.

Alkonyatkor fülig érő szájjal hagytuk ott a jeget, jövő szezonra újabb jégmászós terveket szövögetve. Hazafelé nem kerülte el szememet az álom, Ancsa is bólogatott a fárasztó nap után, bánkódott is Levente, hogy nem tudott kivel beszélgetni.

Az időjárás miatt valószínűleg idén ez volt az utolsó jegezés, bánkódni nincs ok azonban, mert én már készítem az elemózsiát az elkövetkezendő mászásra, mikor is Oltrefinale szikláit fogjuk ostromolni egy hétig.

 

Jóska

 


Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria


Ezeket olvastad már?


Fehérkő

Gondoltam ha már ott vagyunk megéri ott maradni még egy napot és kiruccanni Fehér-kőre, legkedvesebb…

Kaiserwart 2033m

Barátaimmal, Tibivel, Attilával és Szeli Lacival már december óta terveztünk egy téli túrát