Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Pozsony, K2

- falmászás -

Pozsony, K2

2019_03_03_K2_022.JPG
Ez meg itt a K2 (kéremszépen).

Régi adósságunkat rójuk le a mai látogatással, mióta tart a "termes szezon", terítéken a téma, hogy ismerkedni kellene más termekkel is. Nem mintha a Vertigo nem lenne kiváló terem. Nagyon is az. De a sziklát sem egy erő formálja. A változatosság meg gyönyörködtet. És egyéb közhelyek.

Pozsony magát legnagyobb mászófelületűként reklámozó terme 2013-ban nyitott és 2000 m2-en kínál mindenféle problémákat: extrém áthajlók, amikhez már elkél egy hosszabb kötél; hitelesített gyorsmászó szekciók; befelé dőlő falszakasz; pár négyzetméter műszikla, ha valaki arra vágyik; van egy színváltoztató szemű SZÖRNYÜK is; meg egy kis boulder és elkerített drytooling falszakasz. Ja igen. Van egy nagyon durva, beszédesen üres, komplett edzőtermük. Csodákat lehet mívelni benne.

A belmagasság nagyobb, mint a Vertigo-ban (15,5 m vs 13 m). Az utak jellemzően hosszabbak, és jobban építenek az erőnlétre. A nehézségi fokozatokat francia számozással is kiírják az UIAA mellett. Az utak építői valószínűleg nagy Ondra-rajongók lehetnek, sok helyen kell elővenni a tőle látott széles terpeszeket, extrém magas fellépéseket. "Önetetők" (automata felsőbiztosító berendezések) csak a  gyerekszekciónak fenntartott galérián vannak. A felhasznált fogássorok között üdítően sok ismeretlen típusút találni (és ezalatt nem azt értem, hogy még nem volt dolgom barna szettel).

Egyebek: A K2 mászókra kihegyezett edzőterménél jobbat még nem láttam. A kávézó igazi kávézó és nem csak egy bárpult (akinek ez számít egy mászóteremben). A gyermekek viszont jobban járnak a Vertigo-val, szerintem az ottani gyermekkuckó többet ad egy gyerkőcnek, mint az itt magában árválkodó csúszda. Igaz, a K2-ben van csocsó. Az öltözőben van pad. A zuhanyzó (már aki használ ilyesmit a helybeliek közül) kicsit időutazás jellegű, főleg most, hogy a Vertigo-ét felújították. A Shop csak a legszükségesebbeket tartalmazza, Ocun, Singing Rock és Beal termékek közül lehet válogatni.

Összességében az a benyomásunk, hogy a Vertigo kevesebbet markol, de többet fog: nincs speedclimbing, drytooling, meg műszikla és befelé dőlő falszakasz sem; a bouldere és az épített utak technikai színvonala viszont szerintünk magasabb szintet képvisel. A K2 útjai ezzel szemben komolyabb erőnlétet és kitartást követelnek, így jól kiegészítik a felkészülési időszakot. Ezért úgy tervezzük, a következő termes szezonban gyakrabban ellátogatunk majd ide.

Krisz

Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Pozsony, K2

Ezeket olvastad már?


Hohe Wand - Traum und Wirklichkeit 200m (6+)

Végre itt a jó idő! Újra a sziklákon, ismét a hosszú utak.

Hohe Wand - Der alte Wolf 185m (7-)

Harmadik sziklaszezon, második hosszú út. Máris nekiállunk a határaimat feszegetni.