Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Felderítés – Engelsberg

- -

Felderítés – Engelsberg

20200815_113345.jpg
Hárman maradtunk szombatra, az idő olyan "meh", és határidőm van délutánra. Ebből felderítés lesz. Thomas Behm új kiadású mászókalauzából (Fischauer Berge) Engelsberget mazsoláztuk ki.

A közelítés leírása velős és szokatlanul pontos: Winzendorf után, Muthmanssdorf előtt vagy száz méterrel, jobbra van a Geotop-hoz vezető erdészeti út. Az autót szigorúan az erdő szélén, a sorompó előtt kell hagyni. Indulás gyalog a sorompón át, felfelé az erdészeti úton, a Geotop Engelsberg táblákat követve, míg jobbról egy letört tetejű vörös sziklát nem látunk. Onnan már látszik a fal is, a kis tisztás túloldalán. 20-25 perc. Dunsztban – a többieknek Krisz-szimulátorban (™ Bónis). Folyik rólunk a víz. Na jó. Attiláról nem annyira.

Az engelsbergi nagyfal nagyon szép. Egész nap árnyékban áll, 8-25 méter közötti hosszúságú, zömében (8)-as (9)-es körüli, mutatóba pár (7+) nehézségi szintű úttal, meredek, kompakt kövön. Nagyfiús terep, láttára Attila és Bónis egészen izgalomba jöttek, nekem az egyesületi legendáriumból Aszú anekdotája jutott eszembe, amikor először vitték hasonló helyre: "Szép, szép, de mi a ****-t fogok itt egész nap csinálni?" – Nyilván ismerkedhetek a (7+) fokozat mágikus világával. Meg is találtam a medvémet: Free Grischnack (7+). Egyetértek társaimmal: ez egy nagyon patent út (a helyi Edit Pilaf): kis áthajlóproblémát leküzdve egy fantasztikus repedéssel folytatódik, amelynek tetején van a mágia helye, számomra hasonló rendszerleállást okozva, mint amit a Zukunftsweiser kulcsrészében éltem meg, nem is olyan régen. Nagyon tanulságos két nittáv. Majd vissza kell járnom ide gyürkőzni vele, a jobb mászóvá iperedés érdekében.

Mert ide visszatérünk bizonyosan, csupa kihívás a hely, szintlépős edzőtábor. A környéken pár perc járásnyira egyéb formációk is akadnak, közülük a kis fal lehet érdekes a rövidebb, de (6)-os körüli szintet is kínáló útjaival; illetve a Marmorsteinbruch kőfejtője, a gyönyörű, simára fejtett, vörösesen színezett kövével, ami a fentebb említett kaller borítóján is látható.

Krisz

Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Felderítés – Engelsberg

Ezeket olvastad már?