Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Hohe Wand Bettiwand Turnerbergsteigerkessel repedések

- sziklamászás -

Hohe Wand Bettiwand Turnerbergsteigerkessel repedések

2018_09_13_Hohe_Wand_Bettiwand_Turnerbergsteigerkessel_repedések_022.JPG
Ismerkedjünk tovább a repedésekkel. Két hete az Osterhasi végét cseréltük a Handler-Ausstieg repedésére. Előtte volt egy Totenköpflsteig.

Most Attila egy repedésekből álló mixet rakott össze kb. menet közben. Valamit nagyon meg kell tanulnom a repedésekről.

Indulás munkát követően, versenyezve a lemenő nappal, ez most már az ősz, minden világos perc drága. Az idő csodálatos, a mászóidők közül is a mászóbb idő.
A mixet a Betty-vel kezdjük, amit nem ismerek fel, pedig májusban már teljesítettem egyszer. Strigula. De azért a második kötélhosszban, amikor előremegyek a repedésben, már jönnek az emlékek. 
Jól megy.

A harmadik hossz nem repedés, mit csináljunk, elfogytak.

Negyediknek megnyerem a Turnerbergsteiger Kamine kéményét (4+)-ért. Hát ott van minden. Sisakkal akasztás, beszorulás, vajúdásos görcsök, nagylábujjas araszolás, hernyómozgás. A bergsteigen-en azt írják róla, hogy „a legszűkebb, leg-igényt-támasztóbb kémények egyike a Hohe Wandon" (ilyet valószínűleg magyar nem írna le, de a béna szókincsemből most csak ennyire telik). Nem tudom, nem sok kéményt másztam eddig a Wandon, de ahhoz képest, hogy ez csak 4+, cudarul megküszködök vele. Támaszt némi igényt. Ja. A falait mintha epoxival öntötték volna végig.

A standomat persze nem ismerem fel, elmegyek a két szög mellett (Ez stand? EZ? Stand???), és az Alte Wolf utolsó standjába kötök be, jó pár méterrel balra kitérve az útból, de ami a gáz, hogy a repedés következő nittjét nem akasztom meg, így a kötél kijön hozzám a kéményből a táblára, izgalmas perceket szerezve ezzel Attilának, aki másodban nem győzi átlegyezgetni a kötelet a kéménybe. Ő sem törpe termetű, így kötéligazgatással együtt már neki is összejön az élményfaktor a kürtőben.

Az utolsó hossz az Öreg Farkas kiszállója, egy gyönyörű repedés, finom táblára óvakodással a végén. Gyö-nyö-rű.

Nagyon elégedetten állok a Wand tetején, ez egy nagyon tanulságos, igazi élménymászós túra lett, épp a kellő mennyiségű küszködéssel, hogy még inkább értékelni tudjam.

Krisz

Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Hohe Wand Bettiwand Turnerbergsteigerkessel repedések

Ezeket olvastad már?


Hohe Wand Osterhasi - Handler Ausstieg bef. 160m (6+)

Múlt héten megvolt a Totenköpflsteig, most a szomszédját, az Osterhasi-t választottuk, Handlerausstieg kiszálással, hogy én is…

Hohe Wand Steinbockalarm 245m (7-)

Attila szerint készen állok rá.
Pár 7- mozdulat. Meglátjuk. És persze ebben is van…