Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Hohe Wand ÖTK - Klettergarten

- sziklamászás -

Hohe Wand ÖTK - Klettergarten

2017_08_23_396.JPG
A "minden alkalom legyen új alkalom"-elvnek megfelelően ezen a szerda délutáni, kiscsoportos túrán a Hohe Wand egyik sportmászó szegletét látogattuk meg. Ez az ÖTK Klettergarten, egy érdekes, régi játszótér. A Hohe Wand felső parkolójából lehet elérni. Megfelelő időben siklóernyősökkel pacsizhat az utak tetejére érő mászó.
Nincs sok út, ám ami van, az kemény kihívást kínál, organikusan kerek, sima formáival és apró lukacsos repedéseivel. Több esetben csak ereszkedőgyűrű van az utak végében, így lehet gyakorolni a standolás-átszerelést ereszkedéshez. 
Attila és Louis rövid tájékozódást követően azonnal belevetették magukat a sűrűjébe. Bemelegítő útjuk lentről nem tűnt olyan nehéznek: látszólag sok, használhatónak tűnő forma tarkította, Louis fentről leszűrődő keserveiből kiderült, hogy a valóságban azért jóval szigorúbb a helyzet. Mi Andreával kicsit tovább keresgéltünk, aztán egy bemelegítő rövid út után a "Kővaginá"-ra átkeresztelt (eredeti nevén Kurze Kamin) kürtővel tettünk próbát, "vajúdás" közben derűs perceket szerezve Attiláéknak. 
A rövid bemelegítők után átsétáltunk a nagyfal pereméhez közeli szektorba, ahol olyan utak is vannak, melyek a fal tövéből induló több kötélhosszas mászások befejező szakaszai. Innen számomra a két legmeghatározóbb élmény: az igazi nagyfalas érzést adó magasság a gyönyörű tájjal és siklóernyősökkel, és az izgalmas gyorstalpaló trolizásból: az utolsó mászásommal kifutottunk az időből, Andrea nem tudott másodmászóként utánam jönni, ezért a traverzekkel jócskán megtűzdelt útból nekem kellett magam után összeszedni a közteseket úgy, hogy a láncba be volt kötve egy Ohm. 
A lemenő nap fényében készült csapatkép és egy kósza köztes begyűjtése után hazaindultunk, közben konstatálva, hogy a lassan beköszöntő ősz a valódi sziklán töltött délutáni kirándulásaink időtartamát egyre rövidebbre szabja. 

Mostanra összegyűjtöttünk némi gyakorlati tapasztalatot az Ohm (segéd)biztosító eszközről. Ezt az eszközt nagy súlykülönbségű mászópároknak fejlesztette az Edelrid. Például mint én (aki alulról súrolom a 90 kilót) és a feleségem, Andrea (aki éppen megvan 50). A nehezebb előmászó esése esetén az eszköz részlegesen tehermentesíti a könnyebb biztosító személyre ható erőt. Tehát ha leesek, Andreát nem rántja fel, nem csapja a falhoz (vagy akár hozzám) a terhelt kötél. Az Ohm ezt az ígéretet kiválóan teljesíti. Eresztésnél is jól jön.
Van azonban pár apróság, ami a gyakorlati használat során derült ki és talán érdekes lehet. 
Először is: az eszköz nehéz. Ha személyesen veszed, rögtön érzed, de ha webshopból vásárolod, talán elkerüli a figyelmedet. Nehéznek kell lennie, hogy el tudja látni a feladatát: aki látja működésben, megérti miért. Mindenesetre nagyfalas, több kötélhosszas úton, másodmászóként nem örömmámor cipelni. Sportmászásnál nem gond, oda szuper. 
Ha olyan úton mászol, amelynek a nyomvonala függőleges iránytól jelentősen eltér - boltozatok, széles traverzeket tartalmazó sportutak - vagy a biztosítópontok cikkcakkban, egymástól horizontálisan több méterre helyezkednek el (ez esetben legfontosabb az eszköz bekötési pontja fölötti biztosítási pont helyzete), akkor megfontolandó, hogy bekösd-e az eszközt a láncba. Mert előfordulhat, hogy az Ohm a kötél irányát követve elfordul (bár nem csavarodik meg), és így már nem tud szabadon mozogni a kötélen, tehát fékezni kezdi azt. Így az előmászónak jóval nehezebb lehet kötelet kihúzni, ami kellemetlen lehet akasztáskor.
Érdekes helyzeteket szülhet az eszköz eltávolítása is. Ha ereszkedés közben te szeded ki magad után a közteseket egy útból, az Ohmhoz érve fokozottan figyeljetek oda, mert amint kikötöd az eszközt a láncból, az általa adott plusz fékezőerő már nem hat, így a biztosító személy onnantól maga marad. Ha nem számolsz ezzel, lehet belőle emelkedés, tipegés, összecsattanás. Az eszköz kivételekor sokszor egyszerűbb, ha a kötelet először az Ohmból veszed ki (aztán az Ohmot a biztosítási pontból): ilyenkor vigyázz, hogy az eszközből íjhúr-szerűen kicsattanó kötél ne csapjon arcon. Ha szabályosan szerelsz ki, tehát az Ohmot kiveszed a biztosítási pontból, aztán leveszed a kötélről (ami jóval nehezebb, mert az Ohm mindig feszesen tart, ahogy kompenzálja a súlykülönbséget), ügyelj rá, hogy ne rántsa ki a megfeszülő kötél a kezedből az eszközt, mert végigcsúszik a maradék kötélen a biztosítóeszközig, rossz esetben a biztosító kezére. Ez fájhat, mert az Ohm nehéz, ha magasról jön, nagyot üt.

Krisz

Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Hohe Wand ÖTK - Klettergarten

Ezeket olvastad már?


Baden Jammerwand

Vasárnap, családi mászás Attilával és Louis-val rovat. Távirati stílus.

Flatzer Wand

Mini Hohe Wand.
Ez jutott eszembe, ahogy a Flatzer Wand felé tartottunk.