Időpont:

Helyszín:

Beszámoló:

Résztvevők:

Hohe Wand - Obere Fuchslochwand, Almfrieden

- sziklamászás -

Hohe Wand - Obere Fuchslochwand, Almfrieden

IMG_20181004_173840.jpg
Attilának nem könnyű. Nem elég, hogy lárva mászó vagyok, most még a gyógyuló bokám is nehezíti a mászóhely választást. Hosszú utat nem mertem bevállalni vele, de sportutakkal talán boldogulok.

Így jutottunk el ezen a pénteken a Hohe Wand Fuchslochwand szektorába.

Csomózott kötelekbe kapaszkodós, útkeresgélős, bazi meredek közelítést követően ott állunk a tagolt, vörös kövű fal szűk párkányán. Több hosszú út kimászó hossza vezet erre, pl. az ÖAK Jubiläumsweg-é.

Nem is vacakolunk sokat, nekiindulunk a tagolt, morzsalékosnak tűnő, de azért masszív kövön. 6-os nehézségi szint körüli utakat mászunk, főként az útkeresés a kihívás. Pár út teljesítése után átvonulunk az Almfrieden Rote Wand-dal határos szekciójába.

Itt már érdekesebb feladatok vannak. Az itteni kő nagyon érdekes, már-már a függőlegeshez közelít a dőlése, helyenként áthajlókkal, és sajátos, darabos-kőkockás – Attila megfogalmazásával: "rigloszos" – szerkezete van. Kiváló gyakorló utak, melyek nehézségi szintje nem korlátozódik egy-egy kulcsrészre, hanem végig, teljes hosszukban kb. ugyanazt a fokozatot hozzák. A lépések-fogások is valahogy úgy jönnek ki, hogy a maxerőt kívánó részek után általában jut egy-két kellemesebben fogható, pihentetőbb zseb vagy repedés. További érdekessége az itteni kőnek, hogy a struktúrája és a dőlése miatt nem nagyon lehet előre látni, mi következik. Ezért szinte minden lépést és nyúlást lehetőség szerint egyensúlyból, statikusan próbál indítani a mászó.
A PapaMobil még megy előre, de a szomszédjába beégek és kimenekülök a kulcsrészből. Így Attilának jut egy extra menet a szürkületben, hogy kimentse a felszerelést az útból. Mire leér és összecuccolunk, teljesen besötétedik. Fejlámpa fényénél botorkálunk fölfelé a kalandparkos közelítőúton a Jetiházhoz.

A Wand tetején eddig nem tapasztalt látvány fogad: az éjszakai vidék, a kivilágított települések pókhálószerűen szétfutó fényfüzéreivel csodálatosan mutat. A parkoló nincs messze. Miközben bepakolunk az autóba, megállapítjuk, hogy vissza kell térnünk ide, mert ez a mászóhely nagyon jó edzőlehetőségeket kínál.

Krisz

Ha tetszett a beszámoló, oszd meg másokkal is!

Térkép

Galéria

Hohe Wand - Obere Fuchslochwand, Almfrieden

Ezeket olvastad már?


Hohe Wand Osterhasi 160m (7-)

Két nappal a TristanExpress hírig után – gondoltam lazítunk kicsit, megvolt a küzdelem. Attila szerint az…

Grünbach Steinklause

Az idő esőre áll, de nem akarunk boulderezni.